امروز : 26 تیر 1403
معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1397/11/01 - 14:02
  • 175
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZgLh

خبرنامه دارویی: بررسی تداخل داروی کلوپیدوگرل و امپرازول




 



اطلاعیه شماره 40 :بررسی تداخل دو داروی کلوپیدوگرل و امپرازول



کلوپیدوگرل دارویی از دسته­ ی تینوپیریدین­ هاست که از تجمع پلاکتی جلوگیری می­ کند و در مواردی هم­چون پیش­گیری از حوادث ترومبوآمبولی ثانویه به سکته­ ی قلبی (MI)، سکته­ ی مغزی ­(stroke)، بیماری ­های عروق محیطی و بیماری­ های عروق کرونر (CAD)، سندرم کرونری حاد (ACS) و PCI و به عنوان جایگزین داروی آسپیرین در تنگی شریان کاروتید تجویز می شود.



این دارو در حقیقت نوعی پیش­ داروی غیرفعال است که پس از متابولیسم کبدی توسط سیتوکروم P450 ایزوآنزیم CYP 2C19 به فرم فعال دارویی تبدیل می­ شود. فرم فعال دارو اثر ضدپلاکتی اعمال می­ کند؛ بنابراین با مهار سیستم متابولیزه کننده­ ی کبدی در عمل، دارو غیرفعال است.



امپرازول و اس ­امپرازول داروهایی از دسته­ ی Proton Pomp inhibitors (PPIs) مهارکننده­ ها­ی قوی ایزوآنزیم CYP 2C19 کبدی هستند و با مهار متابولیسم کلوپیدوگرل و کاهش تبدیل و غلظت دارو به متابولیت فعال سبب کاهش اثر ضدپلاکتی دارو می­ گردند؛ بنابراین ممکن است علی­رغم مصرف داروی کلوپیدوگرل ترومبوز و آمبولی روی دهد.



طبق دستورالعمل شرکت سازنده­ ی داروی کلوپیدوگرل با برند Plavix با توجه به اثر منفی امپرازول بر اثربخشی آن از تجویز همزمان این دو دارو باید پرهیز شود.



 




Omeprazole, a moderate CYP2C19 inhibitor, reduces the pharmacological activity of PLAVIX.



Avoid use of strong or moderate CYP2C19 inhibitors with PLAVIX.



Consider using another acid-Reducing agent with less CYP2C19 inhibitory activity, or alternative treatment strategies.



Pantoprazole, a weak CYP2C19 inhibitor, had less effect on the pharmacological activity of PLAVIX than omeprazole




 



علی­رغم بحث پیرامون اهمیت بالینی چنین تداخلی در مقالات مختلف، همچنان این پرسش با پاسخ ­های متناقضی همراه است و باید در هر بیمار جداگانه لزوم پروفیلاکسی زخم گوارشی و ریسک عوارض قلبی و عروقی تعیین شود. چنانچه این ضرورت یعنی تجویز همزمان دارویی از دسته مهارکننده­ ی پمپ پروتون و کلوپیدوگرل قطعی شد، از داروهای هم گروه امپرازول استفاده می­ شود. به نظر می­ رسد این تداخل در مصرف همزمان پنتوپرازول و رابپرازول با کلوپیدوگرل کمتر مطرح می ­باشد و پنتوپرازول انتخاب مناسب­تری است.



 



 دانلود فایل (بررسی تداخل دو داروی کلوپیدوگرل و امپرازول)



 




  • گروه خبری : اخبار معاونت غذا و دارو
  • کد خبر : 38092
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم