امروز : 04 بهمن 1403
معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1398/02/31 - 10:44
  • 128
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /Z2Mh

هشدار درباره مصرف «قرص شب‌ امتحانی»

هر سال با آغاز فصل امتحانات و کنکور، مصرف قرص «ریتالین» هم در بین دانش‌آموزان و دانشجویان افزایش یافته و برخی برای شب‌ بیداری و درس خواندن و افزایش تمرکزشان، ‌ از این قرص استفاده می‌کنند، اما شاید هیچ‌وقت به عوارض خطرناک ریتالین فکر هم نکنند.





به گزارش ایفدونا و به نقل از خبرگزاری ایسنا، پیش از این دکتر ایرج حریرچی - معاون کل وزارت بهداشت اعلام کرده بود که گزارشاتی وجود دارد که نشان می دهد، فروش این دارو در زمان برگزاری امتحانات تا 50 درصد افزایش می یابد.



همچنین مطالعات در داخل کشور نشان می دهد مصرف داروی ریتالین در برخی دانشجویان بعد از الکل ، مواد خانواده حشیش، تریاک و ترامادول رتبه پنجم را به خود اختصاص می دهد.



عوارضی چون تهوع و استفراغ، بی‌اشتهایی، بی‌خوابی، افزایش اضطراب، احساس سرگیجه و سردرد، خارش و ایجاد جوش‌های پوستی و در مواردی بروز حالت‌های روان‌پریشی از جمله تبعاتی است که می‌توان برای سوءمصرف این قرص شب‌امتحانی برشمرد. در عین حال طبق گفته کارشناسان، عوارض مصرف طولانی مدت ریتالین یا مقدار زیاد و خودسرانه آن می‌تواند از این هم خطرناک‌تر باشد و حتی موجب مرگ در نوجوانان و جوانان شود. از طرفی ریتالین در موارد مصرف خودسرانه، پتانسیل بالای اعتیادآوری نیز دارد.



دکتر یسنا به‌منش  درباره مخاطرات ناشی از سوء‌مصرف داروی ریتالین با توجه به شروع فصل امتحانات که برخی دانشجویان و دانش‌آموزان با انگیزه افزایش تمرکز و رفع خواب آلودگی، تمایل به مصرف آن دارند، گفت: ریتالین و یا به عبارتی متیل‌فنی‌دیت، از دسته داروهای محرک سیستم مغز و اعصاب بوده که به عنوان داروی خط اول در درمان بیش فعالی کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد.



وی با بیان اینکه این دارو با تحریک مغزی باعث افزایش تمرکز در کودکان بیش‌فعال و افزایش هوشیاری و مدت زمان بیداری در بزرگسالان مبتلا به خواب مفرط می‌شود، افزود: هر نوع استفاده از این دارو در صورتیکه با تجویز پزشک معالج نباشد و بدون نسخه مصرف شود، سوء‌مصرف گفته می‌شود.



به‌منش با اشاره به برخی از مهم‌ترین عوارض سوء‌مصرف این دارو، ادامه داد: وابستگی مصرف، تحریک‌پذیری عصبی، سردرد، گیجی، دردهای شکمی، تاری دید، ‌تپش قلب، کاهش اشتها و از دست دادن وزن، توهم بویایی و... از جمله مهم‌ترین عوارضی هستند که افراد با مصرف ریتالین به آن دچار می‌شوند.



دبیر ستاد مرکزی اطلاع  سانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو هشدار داد که بر اساس قوانین موجود در سازمان غذا و دارو، ریتالین از دسته داروهای تحت کنترل وزارت بهداشت بوده و در داروخانه‌های خاص، با دقت و با رعایت ضوابط دقیق توزیع می‌شود؛ به‌طوریکه بیماران بعد از تشکیل پرونده و ارائه مدارک لازم، می‌توانند بر اساس سهمیه‌شان دارو را تهیه کنند. حال در صورتیکه دارویی از روش دیگری غیر از توضیحات فوق تهیه و توزیع شود، قاچاق محسوب شده و نه تنها وزارت بهداشت تاییدی بر سلامت آن ندارد، بلکه مصرف آن می‌تواند برای مصرف‌کننده عوارض خطرناکی را به دنبال داشته باشد.



و با تاکید بر لزوم هوشیاری خانواده‌ها درباره عدم مصرف ریتالین از سوی فرزندان‌شان، گفت: امیدواریم دانش‌آموزان، ‌دانشجویان و خانواده‌هایشان توجه کنند که برای رسیدن به اهداف مقطعی، سلامت خود را به خطر نیندازند.



منبع : پایگاه خبری سازمان غذا و دارو





  • گروه خبری : اخبار معاونت غذا و دارو
  • کد خبر : 38135
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم