امروز : 28 تیر 1403
معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1391/02/30 - 11:32
  • 30
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /Zqjh

کرمهای ضد آفتاب ایرانی یا خارجی ؟؟

کرم های ضد آفتاب ایرانی و خارجی، کیفیتی برابر و قیمت‌هایی متفاوت دارند



اشعه خورشید یکی از عوامل اصلی تغییرات رنگ پوست و تیرگی آن و پیر شدن زودرس پوست است و علاوه بر این ها تماس مزمن با آفتاب می‌تواند باعث سرطان پوستی شود، بنابراین باید در مورد محافظت پوست و حفظ سلامت این عضو مهم در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید، اطلاعات بیشتری داشته باشیم. ضدآفتاب‌ها گروهی از کرم‌های پوستی هستند که به صورت ژل یا لوسیون وجود دارند و برای حفظ پوست در مقابل آفتاب مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما نکته قابل تأمل و سؤالی که خیلی از افراد می‌پرسند این است که برای برخورداری از پوست سالم از چه ضدآفتابی باید استفاده کنند.کرم‌های ضد آفتاب می‌توانند از نفوذ نور خورشید به پوست جلوگیری کنند، اما تمام ضد آفتاب‌ها به یک میزان اثرات محافظتی ندارند. برای اینکه بدانیم هر ضد آفتاب به چه میزان اثر محافظتی دارد باید درجهSPF   ضد آفتابی را که خریداری می‌کنیم بدانیم. اگر دقت کرده باشید بر روی تمام ضد آفتاب‌ها کلمه (SPF (Sun Protection Factor   وجود دارد. SPF   (فاکتور حفاظتی ضد آفتاب) نشان دهنده آن است که مصرف کننده پیش از رسیدن به مرحله آفتاب سوختگی، چه اندازه می‌تواند زیر نور آفتاب بماند. به عنوان مثال اگر 10 دقیقه طول بکشد تا پوست شخصی در برابر آفتاب بسوزد، برای کرمی باSPF   15 مدت اثر این کرم برای پوست فرد 150 دقیقه خواهد بود و پس از آن کرم را باید تجدید کرد. (یعنی زمان رسیدن به آفتاب سوختگی خود را در عدد SPF   کرم ضرب کنید تا مدت اثر کرم ضد آفتاب خود را به دست آورید.) باید توجه داشت که مثلاً داشتن 90= SPF   هیچگاه دلیل بر شش برابر قوی‌تر بودن آن ضد آفتاب در مقایسه با 15= SPFنیست. بلکه ضد آفتاب 15= SPFحدود 94درصد  از اشعه فرا بنفش را پوشش می‌دهد. در حالی‌که SPF30 فقط 96 درصد (تنها دو درصد بیشتر) مؤثر است. بنابراین با توجه به اینکه افزایش عیار حفاظتی به معنای افزایش چندین ماده فیزیکی و شیمیایی به ضد آفتاب است باید سود و زیان این افزایش را در نظر گرفت. بهترین کرم ضدآفتاب، آن است که برای نوع پوست شما ایمنی کافی به وجود بیاورد. اغلب افراد جامعه که برای جلوگیری از آفتاب سوختگی، ایجاد کک و مک و چین و چروک صورت از ضد آفتاب استفاده می‌کنند، می‌توانند از ضد آفتاب‌های معادل 30-25 به خوبی بهره ببرند و نیازی به استفاده از کرم‌های با SPF 90 و 100 وجود ندارد.در رابطه با استفاده از ضد آفتاب در سنین پایین نظرات متفاوتی در مقالات وجود دارد. بعضی از مقالات سن یک تا دو سالگی و بعضی از مقالات سن شش ماهگی را مناسب دانسته‌اند. به هر حال از آنجایی که کودکان تا قبل از سن یک تا دو سالگی کمتر در معرض آفتاب هستند بهتر است که بعد از این سنین از کرم‌های ضد آفتاب مختص اطفال برای آنان استفاده شود. در مورد بالغین نیز آنچه از مقالات مختلف نتیجه گرفته می‌شود این است که استفاده کافی از کرم‌های ضد آفتاب در ساعات بین 10 تا 16 که بیشترین شدت اشعه آفتاب وجود دارد برای تمامی افراد الزامی است و معمولاً به افراد توصیه می‌شود که در این ساعت در معرض نور خورشید قرار نگیرند.طریقه استفاده از ضد آفتاب هم به این صورت است که فرد ضد آفتاب را تنها تا نزدیکی‌های پلک بزند و برای دور چشم از آن استفاده نکند. همچنین هر 3 تا 4 ساعت یک بار پوست باید به صورت کامل و با آب و صابون شسته شده و ضد آفتاب مجدداً تمدید شود، چرا که باقی ماندن لایه زیرین می‌تواند باعث ایجاد حساسیت و خارش پوست در بعضی افراد شود.



خارجی یا ایرانی بودن ضد آفتاب ملاک برتری ضد آفتاب‌ نیست



در مورد خارجی یا ایرانی بودن ضد آفتاب هم باید گفت که علی رغم تفاوت قیمت بالای ضد آفتاب‌های ایرانی و خارجی تفاوت چندانی بین کیفیت این ضد آفتاب‌ها وجود ندارد، اما در صورتی که شخص تمایل دارد حتماً از ضد آفتاب خارجی استفاده کند باید از ضد آفتاب‌های معتبر و مارک‌های دارای برچسب تأیید وزارت بهداشت ایران استفاده کند.



از ضد آفتاب‌های رنگی استفاده نکنید



در مورد ضد آفتاب‌های رنگی هم باید گفت که رنگدانه‌های موجود در ضد آفتاب‌ها در دراز مدت می‌توانند باعث ایجاد تغییر رنگ پوست و لک‌های خفیف شوند، به ویژه اگر رنگدانه داخل ضد آفتاب ترکیباتی از جیوه داشته باشد که در دراز مدت تیرگی پوست را ایجاد می‌کند، بنابراین به افراد توصیه می‌کنیم که از ضد آفتاب‌های بی‌رنگ و سفید به جای ضد آفتاب‌های دارای کرم پودر استفاده کنند.در رابطه با مصرف کرم‌های ضد آفتاب در دوران بارداری نیز باید گفت که تعدادی از ضد آفتاب‌ها تحت عنوان "آزاد در دوران بارداری" وجود دارند و خانم‌های باردار می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند و احتمال ایجاد لک بارداری را در خود کاهش دهند، اما بهتر است که خانم‌های باردار کمتر در معرض نور آفتاب قرار گیرند و به کرم‌های مرطوب‌کننده یا استفاده کوتاه مدت از کرم‌های ضد آفتاب اکتفا کنند، چرا که استفاده طولانی از ضد آفتاب و پوشاندن مقدار زیادی از بدن با آن ممکن است باعث جذب یک سری مواد شیمیایی به خون شده و تأثیرات منفی روی جنین شود.



منبع خبر: پایگاه اطلاع رسانی وب دا



 



 



 



  • گروه خبری : اخبار معاونت غذا و دارو
  • کد خبر : 37132
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم