- 1393/06/30 - 13:50
- زمان مطالعه : 3 دقیقه
- /ZWWh
اولتیماتوم وزارت بهداشت به صنایع لبنی؛
هنوز پالم و لبنیات موضوع چالش وزارت بهداشت و لبنیات هستند. وزارت بهداشت اعلام کرده حتی صنایع لبنی از چربی حیوانی هم نمی توانند استفاده کنند، فقط چربی طبیعی شیر
ماجرای پالم در شیر و لبنیات نه تنها کهنه نشده، بلکه مهلت حذف کامل پالم در محصولات لبنی، سه روز دیگر به پایان می رسد. با این حال، وزارت بهداشت هنوز هم با انتقاداتی مواجه می شود. آخرین انتقاد از سوی جامعه دامپزشکان ایران بود. آنها در نامه ای بلند بالا به وزیر بهداشت، هجمه علیه صنایع لبنی و استفاده از روغن گیاهی را «فاقد پشتوانه علمی و خارج از اعتدال» دانسته اند.
از سوی دیگر، صنایع لبنی گفته اند که چربی حیوانی را جایگزین پالم و چربی گیاهی می کنند. به گفته رضا باکری، دبیر انجمن صنفی صنایع لبنی پس از این تفاهم نامه مکاتبات بسیاری با کارخانه های لبنی سراسر کشور صورت گرفته و مقرر شده روغن پالم از همه محصولات لبنی حذف شوند: از این تاریخ به بعد در تولیدات لبنی به جای استفاده از روغن پالم از چربی طبیعی موجود شیر و چربی حیوانی استفاده می شود.
او گفت: استفاده از چربی حیوانی و چربی طبیعی موجود در شیر به این صورت است که به عنوان مثال برای تولید شیر یا ماست پرچرب از خامه با 40 درصد چربی البته با اندازه و دوزهای مشخص استفاده می شود.
اما از سوی دیگر رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت چنین چیزی را رد می کند. رسول دیناروند، در واکنش به اظهارات یکی از مسوولان انجمن صنفی صنایع لبنی مبنی بر جایگزین کردن چربی حیوانی به جای روغن گیاهی پالم در شیر و لبنیات پر چرب، به ایسنا گفته است: صنایع در تولید فرآورده های پرچرب باید به استفاده از چربی طبیعی شیر بازگردند و از اول مهر ماه نیز هیچ شرکت لبنی حق استفاده از چربی گیاهی ندارد.
دیناروند گفت: مسلم آن است که چربی گیاهی از فرآورده های پرچرب لبنیات حذف می شود. قاعدتا صنایع در تولید فرآورده های پرچرب باید بازگردند به استفاده از چربی طبیعی شیر. بنابراین اظهارات مطرح شده در روزنامه ها و رسانه ها مبنی بر جایگزینی چربی حیوانی به جای روغن گیاهی پالم، منظور چربی شیر است؛ چراکه شیر خود دارای چربی است و از آن کره، خامه و ... تهیه می شود.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: وقتی قرار است چربی گیاهی از لبنیات پرچرب حذف شود به معنای آن است که با چربی طبیعی شیر جایگزین می شود. این مساله به صنعت لبنیات ابلاغ شده و از اول مهرماه نیز اجرایی می شود. شرکت های لبنی نیز تا پایان شهریور فرصت دارند تا پروانه خود را اصلاح کنند. از اول مهر ماه نیز هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآورده های لبنی پرچرب کند.
روغن گیاهی در چه محصولاتی با مجوز استفاده می شد؟
خارج همه این هیاهویی که وجود دارد، نامه جامعه دامپزشکان خطاب به وزیر بهداشت چند نکته قابل تامل دارد. یکی از آنها مجوز وزارت بهداشت و سازمان استاندارد دولت نهم و دهم برای استفاده از روغن گیاهی در چند محصول لبنی است؛ «از سال 1386 تا 1392 برای هشت فراورده لبنی و غیر لبنی شامل پنیر پروسس آنالوگ، روغن جانشین کره کاکائو، بستنی، پنیر تازه آنالوگ، بستنی پروبیوتیک، پنیر خامه ای آنالوگ، پنیر پیتزا پروسس آنالوگ و شیر خشک صنعتی با چربی گیاهی، استاندارد ملی نوشته شده بوده است»
و نکته بدتر اینکه برای 261 محصول مجوز استفاده از پالم صادر شده است: «بر مبنای استانداردهای فوق، تعداد 261 فقره پروانه ساخت، برای فراورده های لبنی دارای روغن پالم توسط آن وزارتخانه صادر شده است که بیشترین آن مربوط به خامه گیاهی (152 فقره) و کمترین آن مربوط به پنیر خامه ای آنالوگ (6 فقره) بوده است.»
و همچنین درباره روغن مایع هم نوشته شده: بخش عمده ای از روغن پالم در روغن های سرخ کردنی به عنوان پایه این روغن ها مصرف می شود، دریافت روغن پالم از طریق مصرف روغن سرخ کردنی در سطح کشور بیشتر است یا از راه مصرف لبنیات؟»
و یا «چرا تولیدکنندگان، موظف نشده بودند که تا قبل از جنجال کنونی، مقدار و نوع روغن گیاهی به کار رفته در فراورده لبنی را اعلام کنند؟»