- 1398/02/30 - 10:56
- زمان مطالعه : 5 دقیقه
- /Z1Mh
97 هزار مورد از مرگ و میر مردم ایران در سال 96 مستقیما به دلیل فشارخون بوده است/ بخش عمده ای از مرگ های ناشی از فشارخون، مرگ های زودرس هستند
وزیر بهداشت گفت: بعد از انقلاب اسلامی دستاوردهای مهمی در نظام سلامت داشته ایم که می توان به کاهش مرگ و میر کودکان و مادران باردار اشاره کرد و علل آن نیز وجود ظرفیت ارزشمند شبکه بهداشت و درمان، افزایش پوشش واکسیناسیون، تقویت مراقبت از مادران باردار و کودکان و تروج تغذیه با شیرمادر بود.
به گزارش وبدا، دکتر سعید نمکی در ویژه برنامه استودیو سلامت شبکه دوم سیما که به مناسب آغاز بسیج ملی کنترل فشارخون پخش شد، اظهار داشت: مرگ و میر مادران باردار و کودکان حداقل یک دهم شد و ایران در بین کشورهای شرق مدیترانه به عنوان اولین کشور پیشرفته در توسعه زیرساخت ها مطرح شد و در دولت هاییازدهم و دوازدهم طرح تحول سلامت دستاوردهای مهمی در توسعه زیرساخت های حوزه سلامت داشتیم.
وی از بیماری های غیرواگیر به ویژه بیماری های قلبی و عروقی و مخصوصا فشار خون، یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر مردم ایران یاد کرد و افزود: در سال 96 حدود 380 هزار مرگ در کشور گزارش شد که 313 هزار مورد آن به دلیل بیماری های غیرواگیر بود. از این 313 هزار مورد، 161 هزار مورد به دلیل بیماری های قلبی و عروقی بود و حدود 97 هزار مورد از مرگ و میر مردم ایران مستقیما به دلیل فشار خون بوده است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه اگر بخواهیم در راستای پیشگیری اقدامی کنیم باید حتما به سراغ کنترل فشار خون برویم، خاطرنشان کرد: حداقل 40 درصد و در برخی مناطق تا 60 درصد از مردم از بیماری فشارخون خود اطلاع ندارند و زمانی متوجه می شوند که باید در بخش های ویژه بیمارستان ها بستری شوند یا خدمات دیالیز را دریافت کنند بنابراین به جای توسعه بخش های ویژه بیمارستانی و بخش های دیالیز باید به پیشگیری فشارخون بپردازیم تا کار مردم به این بخش ها نکشد.
دکتر نمکی تاکید کرد: بخش عمده ای از مرگ های ناشی از فشارخون، مرگ های زودرس هستند یعنی این افراد که در سنین مولد و خلق ثروت برای کشور قرار دارند، جان خود را از دست می دهند و از اولین لحظاتی که به وزارت بهداشت آمدم تاکید داشتم که باید به بیماری های غیرواگیر و کنترل و پیشگیری از آنها به طور جدی بپردازیم.
وی اضافه کرد: 29 سال پیش که معاون بهداشت وزارت بهداشت بودم، اداره کل بیماری های غیرواگیر را ایجاد کردم چون می دانستم بعد از گذر و کنترل از بیماری های واگیر دار، گرفتار بیماری های غیرواگیر می شویم البته وزارت بهداشت در کنترل بیماری های واگیردار، نقش اصلی و محوری داشت اما در مورد بیماری های غیرواگیر مانند بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها و حوادث جاده ای، وزارت بهداشت، نقش حداقلی دارد و سایر بخش های باید به کمک ما و مردم بیایند.
وزیر بهداشت تصریح کرد: با تقویت اقدامات بین بخشی می توان هزینه های تحمیل شده به کشور و نظام سلامت از طریق بیماری های غیرواگیر را کاهش داد و برای کنترل عوامل خطر مانند فشار خون، راهی جز راه اندازی بسیج ملی و مشارکت همه دستگاه ها نداریم.
دکتر نمکی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: در سیل اخیر با چنین حجمی از آبگرفتگی، 70 نفر از مردم ایران جان خود را از دست دادند که البته جان باختن یک نفر هم غم انگیز است اما هر سال بیماری فشارخون به عنوان قاتل خاموش، جان 100 هزار نفر از مردم ما را می گیرد و فشارخون نه تنها باعث مرگ سالانه 100 هزار نفر در کشور می شود بلکه آسیب های زیادی مانند سکته های قلبی و مغزی و معلولیت را برای بیماران به همراه دارد.
به گفته وی وقتی جوانان کمتر از 50 ساله کشور دچار مرگ زودرس ناشی از فشارخون می شوند، فاجعه ای غم انگیز رخ می دهد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در بسیج ملی کنترل فشار خون 40 میلیون نفر از افراد بیشتر از 30 سال کشور تحت پوشش سنجش فشارخون قرار می گیرند، گفت: برای اولین بار بسیج ملی کنترل فشارخون به عنوان یک طرح مهم پیشگیرانه در سطح کشور، منطقه و حتی جهان است اجرا می شود.
دکتر نمکی با اشاره به همراهی بسیاری از دستگاه های اجرایی کشور با وزارت بهداشت در اجرای بسیج ملی کنترل فشارخون، خاطرنشان کرد: بسج ملی کنترل فشارخون از امروز در کشور آغاز می شود و تا 15 تیرماه ادامه دارد و در این طرح به مردم آگاهی می دهیم که فشارخون مهم است و باید برای آگاهی از وضعیت بیماری فشارخون خود و درمان آن، وقت بگذارند.
وی افزود: در کشور ما مردان، توجه کمتری به سلامت خود دارند و این ریشه در فرهنگ ما دارد اما کنترل فشارخون در مردان و زنان برای ما مهم است. در بسیج ملی کنترل فشارخون اگر بتوانیم مردم را حساس کنیم که فشارخون و کنترل آن مهم است و عوامل خطر آن را بدانند و این عوامل را کاهش دهند و برای تداوم درمان خود به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند، به اهداف خود می رسیم.
وزیر بهداشت گفت: در بسیج ملی کنترل فشارخون، افرادی که فشارخون بالایی دارند برای درمان به مراکز بهداشتی و درمانی ارجاع می شوند تا تحت نظر قرار گیرند البته پرونده الکترونیک سلامت تا پایان خردادماه مستقر می شود و تمامی اطلاعات مربوط به سلامت مردم از جمله فشارخون آنها در این سامانه ثبت می شود.
دکتر نمکی تاکید کرد: اگر بتوانیم مصرف نمک را حداقل 30 درصد کاهش دهیم به شکل قابل توجهی از ابتلای مردم به فشارخون پیشگیری کرده ایم و در بسیج ملی کنترل فشارخون هدف ما شناسایی و ادامه فرایند درمان برای حداقل 2 میلیون بیمار جدید مبتلا به فشارخون است البته نمک دریا دارای کلر سدیم است و این باور که نمک دریا به سلامتی آسیب نمی زند، اشتباه است.
وی در پایان ضمن امیدواری نسبت به مراجعه مردم به مراکز مشخص شده برای کنترل فشارخون، از همکاری بخش های مختلف بهداشتی، درمانی، انجمن های علمی، سازمان های مردم نهاد، سازمان های مختلف و دستگاه های اجرایی، نیروهای مسلح، رسانه ها و به ویژه سازمان صدا و سیما تقدیر کرد