امروز : 03 دی 1403
معاونت غذا و دارو
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1399/01/12 - 10:39
  • 133
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZLNh

پاندمی چیست؟




پاندمی (همه گیری) به شیوع جهانی یک بیماری گفته می شود.



 



 



همه گیری زمانی اتفاق می افتد که بیماری جدیدی برای آلوده کردن افراد پیدا می شود که به صورت پایدار بین آن ها پخش می شود و از آن جایی که ایمنی در مقابل آن وجود ندارد یا بسیار کم است، به صورت جهانی پخش خواهد شد. پس از عبور بیماری از مرزهای یک کشور، این بیماری پاندمیک نامیده می شود.





ویروس ایجاد کننده COVID-19 به راحتی افراد را آلوده کرده و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

تعداد کشورهای درگیر این ویروس روز به روز افزایش یافته؛ بطوری که در 11 مارس 2020 سازمان بهداشت جهانی (WHO) این بیماری را به عنوان یک بیماری همه گیر معرفی کرد.





این اولین بار است که بیماری همه گیر توسط ویروس جدید کرونا ایجاد می شود. در گذشته چندین مورد بیماری همه گیر مانند آبله، سل، وبا، HIV/AIDS و برخی انواع آنفلوانزا رخ داده است و می توان از فرضیات موجود در مورد بیماری های تنفسی این دسته (مانند آنفلوانزا) در مورد این بیماری نیز استفاده کرد. کشورهای مختلف در هر مقطع زمانی و حتی قسمت های مختلف یک کشور در یک بازه زمانی، می توانند در مراحل مختلف یک بیماری همه گیر باشند.





*پاندمی چگونه به پایان می رسد؟

1.محدود کردن

این روش هنگامی جواب گو است که بیماری به کشورهای مناطق دیگر راه نیافته و می توان آن را توسط ایجاد محدودیت در رفت و آمد به یک منطقه محدود کرد.



در مورد کرونا ویروس با توجه به پخش این ویروس در اکثر کشورها و مناطق مختلف، پایان پاندمی از این طرق ممکن نیست.





2.خاموش شدن طبیعی

یکی ازراه های پایان یک پاندمی، خاموش شدن آن به صورت طبیعی به دلایل متفاوت است. معمولا بیماری های ویروسی ناشی از کرونا ویروس ها و ویروس آنفلوانزا معمولا به صورت طبیعی با گرم¬تر شدن هوا، محدود می شوند.

با توجه به جدید بون ویروس COVID-19 و عدم وجود مطالعات لازم نمی توان این مسئله را تأیید کرد.

یکی دیگر از این دلایل عدم وجود افراد کافی برای ایجاد آلودگی بعد از یک مدت مشخص است. درصورتی که هیچ یک از اقدامات انجام شده برعلیه بیماری کارآمد نباشند، ممکن است قبل از خاموش شدن طبیعی شاهد چند پیک باشیم.





3.کاهش شیوع توسط بهداشت عمومی

این مسئله درصورت جوابگو بودن اقدامات انجام شده علیه بیماری صورت می گیرد. این اقدامات می تواند شامل اقدامات درمانی و غیردرمانی مانند شست و شوی دست¬ها، استفاده از ماسک و قرنطینه  فردی باشد.

راه حل کمک کننده دیگر ایجاد فاصله اجتماعی است که می¬تواند شامل تعطیل کردن مدارس و اجتماعات باشد.





4.ساخت واکسن

این روش بسیارهزینه بر بوده و زمان زیادی (حداقل حدود یک سال) به طول می انجامد و حتی با وجود هزینه های بسیار ممکن است واکسن تولید شده جوابگو نباشد. همچنین واکسن ممکن است ایمنی 100درصد ایجاد نکرده و به چندین دوز متوالی و زمان بندی شده از آن احتیاج باشد.







منبع: دکتر مریم یعقوبی کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کاشان




  • گروه خبری : اخبار معاونت غذا و دارو
  • کد خبر : 38234
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم